Echo in je nieuwbouwwoning? Verbeter de akoestiek met deze tips

20 augustus 2024

Nieuwbouwwoningen zijn strak en goed geïsoleerd. Dit is heel fijn, maar zorgt er ook voor dat het sneller galmt en je een echo hoort in huis. De volgende tips helpen je om de akoestiek in je nieuwbouwwoning te verbeteren en zo meer rust te creëeren.

In iedere ruimte in je woning is de akoestiek anders. Dit wordt onder andere veroorzaakt door het formaat en de vorm van de ruimte en de materialen van de muren, plafonds en vloeren. Maar ook de materialen van meubels en aankleding zijn van invloed. Door het toevoegen van voorwerpen die geluid absorberen, verminder je de echo. Met deze tips verbeter je de akoestiek:

Leg een (vloer)kleed neer
Een vloerkleed zorgt niet alleen voor warmte aan je voeten en een warme uitstraling van de ruimte, het absorbeert ook nog eens veel geluid. Een kleed is dan ook een gemakkelijke manier om de akoestiek in de ruimte beter te maken. Goed om te weten: kleden zijn er niet alleen voor de vloer! Er bestaan bijvoorbeeld ook wandkleden, die naast een verbeteraar voor de akoestiek ook nog eens een mooie blikvanger zijn.

Voorzie de ramen van raambekleding
Ramen zorgen voor weerkaatsing van geluid. Door raambekleding op te hangen kun je dit verminderen, zeker wanneer je kiest voor gordijnen van stof. Matchen deze niet helemaal met de rest van je interieur? Dan zijn houten jaloezieën of shutters ook een goede keuze. Ook deze werken geluidsabsorberend.

Kies voor zachte materialen
Harde materialen als beton, glas, metaal en plastic weerkaatsen geluid. Zachte materialen daarentegen zorgen juist voor demping van geluid. Denk bijvoorbeeld aan (vloer)kleden, kussens, gestoffeerde meubels, gordijnen e.d. Voeg deze dus zeker toe voor verbetering van de akoestiek. Hierbij geldt over het algemeen: hoe meer zachte materialen, des te beter de akoestiek.

Voeg planten toe aan je interieur
Een echte tip voor plantenliefhebbers: voeg diverse planten toe aan je interieur. Planten zorgen namelijk ook voor demping van geluid. Altijd al gedroomd van een plantenwand of een muur van mos in huis? Dit is hét moment om hiervoor te kiezen!

Bevestig akoestische panelen
Heb je alle opties al geprobeerd? Of heb je te maken met een grote ruimte? Dan kun je er ook voor kiezen om een (deel van een) wand of het plafond te voorzien van akoestische panelen. Niet alleen goed om de akoestiek te verbeteren, maar ook nog eens een echte blikvanger voor de ruimte. Deze panelen zijn ook subtiel te verwerken in meubels of te plaatsen achter kunst. Ze zijn dan minder zichtbaar, maar absorberen wel geluid. Niet zo’n fan van houten wanden? Dan zijn kurken panelen ook een optie. Of kies voor een gietvloer waar kurk in verwerkt is.