Zorgeloos kopen: de voordelen van het Keurmerk GarantieWoning

08 oktober 2024

Het kopen van een nieuwbouwwoning is een spannende stap. Je wil je niet druk maken over mogelijke problemen tijdens de bouw. Dan geeft het Keurmerk GarantieWoning je de zekerheid die je nodig hebt. We leggen uit wat dit keurmerk voor jou als koper inhoudt.

Het Keurmerk GarantieWoning wordt toegekend aan de verzekeraar waar de bouwer of ontwikkelaar van jouw toekomstige woning bij is aangesloten. Het keurmerk geeft aan dat de criteria en voorwaarden van de Stichting GarantieWoning van toepassing zijn. Deze criteria zijn omvangrijk en er zijn drie verzekeraars die hieraan voldoen: Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK), Woningborg en Stichting BouwGarant.

  • De koop-/aannemingsovereenkomsten
  • De kosten en wijze van geschillenbeslechting
  • Minimum garantie- en waarborgnormen aan de regelingen die door de waarborgende instellingen worden gehanteerd

Voordelen voor jou als koper
Het keurmerk is speciaal ontwikkeld om jou als koper te beschermen tegen mogelijke problemen tijdens en na de bouw van de woning. Het keurmerk biedt jou als koper verschillende voordelen:

  • Je hebt zekerheid dat de bouw van je woning aan strenge kwaliteitseisen voldoet
  • Als er fouten ontstaan tijdens de bouw van je woning, ben je er zeker van dat deze zonder extra kosten worden hersteld
  • Je krijgt afbouwgarantie bij een vertraagde oplevering of zelfs faillissement van de bouwer
  • Je krijgt extra bedenktijd na het sluiten van de koopovereenkomst

Extra voordelen
Het keurmerk biedt ook nog voordelen als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wil afsluiten. Banken waarderen de extra zekerheid die het keurmerk biedt en er zijn instellingen die dit keurmerk zelfs als vereiste zien. Hiermee kan het keurmerk een belangrijke rol spelen bij het verkrijgen van een hypotheek.