Kostenoverzicht bij nieuwbouw: van hypotheek tot oplevering

01 oktober 2024

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komen er naast de koopsom ook extra kosten kijken. Door je vooraf goed voor te bereiden op deze kosten, kun je verrassingen voorkomen. Hier lees je wat de meest voorkomende kosten zijn, zodat je je goed kan laten informeren.

Taxatiekosten overbruggingshypotheek
De overwaarde van je huidige huis, dus het verschil tussen de verkoopprijs en de hypotheekschuld, wil je waarschijnlijk gebruiken om je nieuwbouwhuis te kunnen financieren. Maar als je eerder je nieuwe huis koopt dan je oude huis verkoopt, wat vaak zo is bij een nieuwbouwproject, heb je die overwaarde nog niet op je rekening staan. Hiervoor vraag je een overbruggingshypotheek aan en daarmee schiet de hypotheekverstrekker de verwachtte overwaarde voor. Om de overwaarde te bepalen, moet je de woning laten taxeren. Dit kost gemiddeld rond de €800,-.

Hypotheekadvies- en bemiddeling
Voor de koop van een nieuwbouwwoning heb je een hypotheek nodig. De hypotheekadviseur brengt kosten in rekening voor advies en begeleiding van je hypotheekaanvraag. Dit kost gemiddeld rond de €2.000,-. De adviseur gaat op basis van jouw eigen vermogen en inkomsten opzoek naar de gunstigste hypotheek.

Meerwerk
Bij de bouw van je nieuwbouwwoning krijg je vaak een meerwerklijst. Op deze lijst staat wat je extra, of anders, wil laten uitvoeren in je nieuwbouwwoning wat afwijkt van de standaard oplevering. Denk aan extra stopcontacten, een extra raam, een uitbouw of een schuifpui. Dit zijn extra kosten die je moet rekenen en kunnen snel oplopen. Wat het precies kost is afhankelijk van hoeveel je wil laten uitvoeren. Je kan meerwerk meefinancieren in je hypotheek, laat je hierover goed informeren door je hypotheekadviseur.

Bouwrente
Bouwrente is een grote kostenpost bij nieuwbouw. Je moet dit zien als een vergoeding die je aan de aannemer betaalt voor diens gemaakte kosten. De bouwrente bestaat uit de financieringsvergoeding en de uitstelrente. Financieringskosten gaat over kosten die zijn gemaakt door de aannemer, voordat de koop-/aannemingsovereenkomst is getekend. Uitstelrente gaat over kosten uit de periode tussen het aankopen van het huis en het regelen van de hypotheek.

Notariskosten
Dit zijn de kosten die je maakt bij de notaris voor het opstellen van de hypotheekakte en de inschrijving van de akte bij het Kadaster. Het bedrag van deze kosten zal wisselen per notaris, maar komen vaak tussen de €500,- en €1000,- uit.

Opleveringskeuring
Als je nieuwbouwwoning klaar is en wordt opgeleverd, loop je samen met de aannemer een rondje door je woning. Het is verstandig om dit samen met een expert te doen, omdat zij precies weten waar ze op moeten letten. De kosten hiervoor liggen rond de €250,-.